lørdag den 10. januar 2015

"Je suis Charlie" - Nej, jeg er ikke "Charlie".


Siden det barbariske og kujonagtige terrorangreb på Charlie Hebdo onsdag den 7. januar er der fremsat endeløse statement til støtte for Charlie Hebdo og deres ret til at ytre sig frit, uanset om man sympatiserer med deres kritisk og/eller måden de gør det. 

Igen og igen kan man se og høre "Je suis Charlie". Af forskellige grunde har jeg det meget svært med dette statement, - og vil ikke bruge det. Min sympati og respekt for deres mod til at udtrykke sig som det er tilfældet er ikke mindre af den grund, tværtimod. Og min respekt gælder for alle for hvem pen og satire er værktøjet i kampen for den frie tanke, det frie liv, det frie samfund, uanset medie, dansk eller udenlandsk. 

Jeg forstår så udmærket mange af de gode og noble motiver der ligger til grund for at udtrykke "Je suis Charlie" og respekterer det naturligvis. Omvendt, så væmmes jeg og får kvalme når jeg ser og hører "Je suis Charlie" proklameret enkeltpersoner og grupper, som efter min opfattelse er hykleriske i denne henseende, som ønsker grænser for ytringsfriheden i forhold til visse grupper eller holdninger. 

At proklamere "Je suis Charlie" og samtidig mene, at ytringsfriheden ikke gælder for alle eller med begrænsninger for nogle, så er det ikke kun hyklerisk - det er samtidig også en hån mod selv samme ytringsfrihed. Og hvad mere er, dét er at tage Charlie Hebdo og ligesindede som gidsler for en udvikling de netop kæmpede imod!

Truslen mod ytringsfriheden kommer ikke udelukkende fra radikaliserede og ekstremistiske religiøse miljøer, truslen kommer i lige så høj grad fra tilsvarende yderliggående og radikaliserede politiske miljøer.

Aktuelt er min største bekymring at den tragiske forbrydelse begået mod Charlie Hebdo vil føre til yderligere islamofobi og fragmentering af vores samfund, hvor mangfoldighedens rigdom og det fælles "vi" bliver kvalt af den stadig mere omsiggribende "dem og os".

Lad kampen for den ubetingede ytringsfrihed og satiren forsætte - og med en fælles indsats mod uvidenhed, vildfarelse og ekstremisme.